PSA-beleid


PSA

Preventief

Beleid

Risicoanalyse

Bewustwording

Op basis van de Arbeidsomstandighedenwet moeten organisaties beleid voeren op het voorkomen van dan wel het beperken van psychosociale arbeidsbelasting (PSA).

Een beleid dat zich richt op een veilige en aangename werkomgeving biedt organisaties talrijke voordelen, zoals meer werkplezier, hogere productiviteit, minder personeelsverloop, lager ziekteverzuim en verminderde personeelskosten. Uiteindelijk hebben naast medewerkers zelf ook organisaties hier dus baat bij.

Het voeren van beleid op het gebied van PSA vereist een doorlopende inzet en betrokkenheid van de gehele organisatie. Het is essentieel om een cultuur te bevorderen waarin de psychosociale gezondheid van werknemers wordt erkend als een prioriteit en waarin preventie en ondersteuning centraal staan.

Het is dus van belang preventieve maatregelen te nemen om PSA zoveel als mogelijk te voorkomen en anders te beperken. Het zorgen voor een sociaal veilige werkplek, het voorkomen van ongewenste omgangsvormen en het stimuleren van integer gedrag brengt voor organisaties vele uitdagingen met zich mee. Wij ondersteunen hierin en helpen preventieve maatregelen te ontwikkelen die passen bij jouw organisatie.

Allereerst is het nodig dat er duidelijk beleid is en effectieve procedures worden gevoerd met betrekking tot PSA dat is terug te vinden in bijvoorbeeld een gedragscode en een klachtenregeling, eventueel voorzien van een zelfstandig protocol over grensoverschrijdend gedrag.

Hierin staan de normen voor werknemers, verwachtingen en verantwoordelijkheden beschreven. En daarnaast ook waar werknemers terecht kunnen bij eventuele problemen of zorgen.

Wij ondersteunen in het opzetten, implementeren, effectueren en evalueren van beleid met betrekking tot psychosociale arbeidsbelasting. Onze professionals beschikken over de hiervoor vereiste praktijkervaring en kennis van juridische kaders.

Ook voeren wij risicoanalyses uit om potentiële bronnen van PSA binnen de organisatie te identificeren. Dit omvat bijvoorbeeld het beoordelen van werkdruk, emotionele belasting, ongewenst gedrag, gebrek aan sociale ondersteuning, gebrek aan autonomie, en andere factoren die van invloed kunnen zijn op de psychische en sociale gezondheid van werknemers.

Voor effectief PSA-beleid is bewustwording op alle niveaus van de organisatie van belang. Denk hierbij aan training voor leidinggevenden om te leren hoe ze PSA kunnen herkennen, aanpakken en ondersteuning kunnen bieden aan getroffen werknemers.

Daarnaast dienen werknemers door middel van bijvoorbeeld voorlichting ook te worden geïnformeerd over hun rechten en de beschikbare ondersteuningsmechanismen. Dit helpt bij het creëren, bevorderen en in stand houden van een cultuur van integriteit, het voorkomen van misstanden en het beschermen van werknemers. Het is een waardevol instrument voor organisaties om risico's te beheren, ethisch gedrag te stimuleren en vertrouwen op te bouwen.