Meldregeling


Achtergrond

Analyse &
advies op maat

Beleid

Communicatie

Training

Versterking

Met de inwerkingtreding van de Wet bescherming klokkenluiders (Wbk) zijn veel organisaties verplicht of zullen zij verplicht worden om een regeling te hebben die beschrijft hoe werknemers en andere betrokkenen melding kunnen doen bij een vermoeden van een misstand.

Wij adviseren organisaties bij het opzetten, actualiseren en/of het evalueren van hun speak up procedure, meldregeling, klokkenluidersprocedure en bijbehorend onderzoeksprotocol. Daarnaast ondersteunen we bij de daadwerkelijk implementatie ervan.

Het bevorderen van een ethische en integere werkomgeving is van essentieel belang voor organisaties. Het opzetten van een goed gestructureerde Speak Up procedure, meldregeling, klokkenluiderprocedure en bijbehorend onderzoeksprotocol zijn cruciale stappen om een cultuur te creëren waarin werknemers zich veilig voelen om misstanden te melden.

Ons ervaren team van professionals biedt op maat gemaakt advies bij het opzetten van een Speak Up procedure en de bijbehorende protocollen. We beginnen met een analyse van de organisatie, waarbij we de specifieke behoeften en context in kaart brengen. Op basis hiervan ontwikkelen we een strategie en bieden we praktisch advies om een effectieve en op maat gemaakte procedure op te zetten.

Het opzetten van een speak up procedure, meldregeling of klokkenluidersprocedure is een belangrijke stap in het creëren van een cultuur van openheid en transparantie binnen de organisatie.

Een goed gestructureerde meldregeling is essentieel om werknemers te begeleiden bij het melden van misstanden en om ervoor te zorgen dat meldingen op de juiste manier worden behandeld. We adviseren over het opstellen van een meldregeling die in overeenstemming is met wet- en regelgeving, en die heldere procedures en beschermingsmaatregelen bevat voor melders.

Dit omvat het vaststellen van de stappen die worden genomen bij het ontvangen van een melding, de verantwoordelijkheden van de betrokken partijen en het waarborgen van een eerlijk en onpartijdig onderzoek. We adviseren over de benoeming van een verantwoordelijke functionaris en het vaststellen van duidelijke termijnen voor het afhandelen van meldingen.

Een goed gedefinieerd onderzoeksprotocol is van vitaal belang om meldingen van misstanden op een grondige en onpartijdige manier te onderzoeken. We helpen bij het opstellen van een protocol dat de stappen, verantwoordelijkheden en criteria voor het uitvoeren van onderzoeken omvat. Hierbij houden we rekening met juridische en ethische normen, en zorgen we ervoor dat het onderzoeksproces transparant, onafhankelijk en objectief verloopt.

Daarnaast helpen we bij het opzetten van communicatiekanalen en meldmechanismen, waar werknemers veilig en vertrouwelijk hun zorgen kunnen uiten.

Onbekend maakt onbemind. Wij helpen organisaties om bekendheid te creëren ten aanzien van hun speak-up of klokkenluidersprocedure. Op die manier kennen medewerkers de meldprocedure, weten ze hoe zij melding kunnen maken en bij wie ze hiervoor binnen de organisatie terecht kunnen.

Naast advisering bij het opzetten, actualiseren en/of het evalueren van de meldregeling bieden wij ook training aan aan degenen die in de praktijk moeten werken met de meldregeling.

Tijdens zo’n training wordt onder meer ingegaan op:

  • Het verschil tussen ongewenste omgangsvormen en misstanden

  • Wanneer iets een klokkenluidersmelding is en dus die meldregeling gevolgd moet worden

  • Welke verplichtingen organisaties hebben richting klokkenluiders

  • Hoe met klokkenluidersmeldingen moet worden omgegaan

  • Wat de rechten van klokkenluiders zijn

  • Hoe klokkenluiders geadviseerd dienen te worden

  • Welke partijen binnen een organisatie betrokken zijn bij klokkenluidersmeldingen

  • Hoe onafhankelijk onderzoek dient te worden gedaan naar klokkenluidersmeldingen

  • Wat voor follow up dient plaats te vinden na klokkenluidersmeldingen

  • Wanneer en waar er buiten de organisatie mag worden gemeld door klokkenluiders

  • Welke mogelijke gevolgen er kunnen spelen voor een organisatie wanneer regelgeving over de bescherming van klokkenluiders wordt overtreden

Op deze onderwerpen bieden wij cursussen aan op open inschrijving. Raadpleeg hier onze actuele cursusagenda.

Daarnaast verzorgen wij ook maatwerkopdrachten. Vraag vrijblijvend een offerte aan.

Versterk de compliance-inspanningen van jouw organisatie met onze mankracht.

Beschikt jouw organisatie zelf niet over de capaciteit of de benodigde expertise? Wij bieden versterking door het leveren van externe adviseurs as a service. Onze gekwalificeerde professionals staan klaar om uw organisatie te ondersteunen bij integriteits- en vertrouwenskwesties. Zo kun je bij ons terecht voor een externe integriteitscoördinator.

Hiermee voldoet jouw organisatie aan de verplichting uit de Wet bescherming klokkenluiders die voorschrijft dat organisaties een onafhankelijke persoon of afdeling aanstellen die meldingen van klokkenluiders ontvangt en vervolgens ook opvolgt.

Bespaar tijd en middelen door direct toegang te krijgen tot ervaren experts.

Wij zijn jouw partner in het bevorderen van compliance, integriteit en vertrouwen.